Automatische versnellingsbak spoelen

bij CarXpert Chatelain

Herkent u onderstaande klachten bij het gebruik van uw automatische versnellingsbak?
• Slippen of slecht schakelen
• Bonkend geluid
• Schommelend toerental
• Verhoogd brandstofverbruik
• Disfunctionerende kick-down
• Dienstweigerende automaatbak

De genoemde mankementen kunnen zeer hinderlijk voor u zijn. Uiteindelijk kunnen ze leiden tot een defecte automatische versnellingsbak. Dat komt zelfs voor bij vrij nieuwe auto’s met een lage kilometerstand. Wij helpen u graag bij het voorkomen van een defect aan de automatische versnellingsbak en de daarmee samenhangende hoge kosten.

ATF-olie

De automatische versnellingsbak is een zwaar belast onderdeel van de auto. ATF-olie is daarmee één van de smeermiddelen die aan de meest extreme omstandigheden wordt blootgesteld. Een sportieve rijstijl, een zeer hoge belasting van ATF-olie bij het optrekken en remmen of een zware belasting door rijden met een aanhanger of caravan hebben grote invloed op de levensduur van dit smeermiddel.

Tijdig verversen

Het smerende vermogen van de ATF-olie is beperkt houdbaar. Bij het niet tijdig verversen, zal er slijtage plaatsvinden. De meeste autofabrikanten adviseren daarom op tijd de ATF-olie volledig te laten verversen. Maar liefst 90% van de schakelklachten van een automatische versnellingsbak wordt veroorzaakt door vervuiling. Door tijdig onderhoud en reinigen van uw automatische versnellingsbak kunt u de genoemde klachten voorkomen. De kosten voor een revisie of een nieuwe automatische versnellingsbak zijn vele malen hoger dan het tijdig laten onderhouden en reinigen ervan.

De spoelmethode

Het spoelen gebeurt op een zeer eenvoudige manier. Er wordt een krachtige reiniger aan de oude olie toegevoegd. Door tijdens het spoelen met draaiende motor alle versnellingen van de automaat te bedienen, wordt het volledige systeem gereinigd. Na het spoelen wordt de oude olie opgevangen in het reservoir en wordt er gelijktijdig exact de juiste hoeveelheid verse ATFolie teruggepompt in het systeem. Bij veel automatische versnellingsbakken wordt gelijk ook het oliefilter vervangen. Door gebruik te maken van twee aparte reservoirs blijven in de automaatspoelmachine de oude en nieuwe olie volledig van elkaar gescheiden. Bij ‘verversen’ op de ouderwetse manier wordt slechts 30 tot 40% van de oude ATF-olie vervangen door nieuwe ATF-olie. Bijkomend gevaar van de ouderwetse methode is verergering van de klachten door losgeweekt vuil wegens het hoog reinigend vermogen van de nieuwe ATF-olie.

Long-life betekent NIET voor altijd!

De term ‘long-life’ doet vermoeden dat de ooit vanaf de fabriek gevulde long-life ATF-olie in de versnellingsbak van de auto nooit vervangen hoeft te worden. Het gebruik van long-life olie kan de verversingstermijnen weliswaar oprekken, maar het is geen vrijbrief om de ATF-olie nooit meer te verversen. Integendeel! Kom daarom tijdig bij ons langs voor een optimale werking van uw automatische versnellingsbak.

Voordelen:

Regelmatig onderhoud en het op tijd reinigen van uw automatische versnellingsbak biedt deze voordelen:
• U voorkomt een defecte versnellingsbak en hoge kosten.
• Nieuwe ATF-olie zorgt voor betere smering en dus minder slijtage van uw versnellingsbak.
• Nieuwe ATF-olie gaat het overmatig slippen van uw auto zo veel mogelijk tegen.
• Minder slippen betekent minder warmteontwikkeling met als resultaat een beter schakelgedrag.
• Lager brandstofverbruik.

Wilt u uw automatische versnellingsbak laten reinigen?

Kom dan langs bij ons CarXpert autobedrijf en wij onderhouden uw versnellingsbak graag voor u. Heeft u verder nog vragen? Laat het ons weten!